De dolfijnen van Sataya reef

by   Profile Thomas Van Puymbroeck   When 9th January 2019
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diep in de Rode Zee, ver weg van alle beschaving, doemt dit azuurblauwe rif op. Het lijkt wel op een natuurlijk oase midden in de oceaan, omringd door prachtige koraalriffen waar zowel snorkelaars als duikers genieten in een veel te mooie onderwaterwereld. Binnen in het rif is de zee rustig en ben je beschermt tegen de stroming en golven. Daarom is het de favoriete plek van een groep spinner dolfijnen, die hier elke dag komen spelen
en uitrusten.

De langsnuitdolfijn of spinnerdolfijn (Stenella longirostris) komt voor in de tropische en subtropische wateren over de gehele wereld. De naam  "spinnerdolfijn" dankt hij aan de sprongen die hij uit het water maakt, waarbij hij regelmatig om zijn lengteas spint.

De spinner is een slanke, gespierde dolfijnensoort met een smalle middelgrote tot lange snuit. De rugvin is groot, driehoekig of sikkelvormig en in het midden van de rug geplaatst. De staartvin daarentegen is spits. Bij mannetjes is de onderzijde van de staart gekield, en soms ook de bovenzijde. De grote spitse flippers zijn zwart tot lichtgrijs van kleur.

Wist je trouwens dat van alle walvisachtigen de spinnerdolfijn het grootste aantal tanden heeft? 45 tot 65 scherpe kegelvormige tanden in elke kaak!

De meeste spinner dolfijnen hebben een donkergrijze of zwarte rug die overgaat in een lichtgrijze flank. Hun buik is meestal lichtgrijs of wit. Spinnerdolfijnen zijn dan ook de meest variabele dolfijnensoort als het om kleur en tekening gaat. Er zijn zelfs grote groepen waar een gele of een paarsachtige buik voorkomt.

Het zijn zeker niet de grootste dolfijnen die er zijn. De spinner wordt 130 tot 240 cm lang en 45 tot 75 kg zwaar. Mannetjes zijn meestal 170 tot 240 cm, vrouwtjes 170 tot 220 cm. En in tegenstelling tot de tuimelaar is de spinnerdolfijn eerder aan de schuwe kant. Tuimelaars houden juist van duikers en hun belletjes en de spinnerdolfijnen zijn beter te benaderen al vrij duikend.

Mares Flexa 8.6.5 wetsuit, X-Vision Ultra Liquidskin mask, Rebel Dry snorkel, Avanti Quattro + fins, Flexa boots

 

 

Written by
Profile Thomas Van Puymbroeck
Date
When 9th January 2019
Share
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
COMMENTS
The post has no comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Also by Thomas Van Puymbroeck