De Schildpadden van Playa Grandi

by   Profile Thomas Van Puymbroeck   When 19th November 2018
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Playa Grandi (ook wel bekend als Playa Piskado) is een klein, maar erg populair strandje aan de westkust van Curaçao. Je kan er een dagje heerlijk relaxen op een strandstoel,maar dit kleine vissersstrandje is vooral geliefd bij waterliefhebbers en fotografen.

Het is een ideale plek om te snorkelen of te duiken en door de authentiek Curaçaose vissersbootjes is het een prachtige locatie voor het maken van foto's, boven én onder water. De vissersbootjes varen 's morgens vroeg uit en sommige vissers bereiden ter plekke de te verkopen visvangst voor op een stenen plateau aan de waterkant. Bij een mooie zonsondergang is het niet moeilijk om te begrijpen dat dit prachtige kiekjes kan opleveren.

Maar dit tafereel heeft nog een tweede troef: De vissers gooien de niet verkoopbare stukken en ingewanden van de vissen terug de zee in en hierdoor wordt er veel leven aangetrokken in de baai. Scholen vissen wemelen rond het ponton, de pelikanen wachten rustig hun beurt af, maar de echte blikvangers in de baai zijn de zeeschildpadden.

Playa Grandi is dé top spot op Curaçao om te snorkelen of duiken met deze prachtige dieren. Al van aan de waterkant, maar zeker van zodra je je hoofd onder water steekt, zie je een schildpad. Je bent al super blij als je er een tweede spot... je buddy wijst naar een derde...ons geluk kon niet op toen we opeens er opeens 4 vlakbij elkaar zagen en dan... ja, dan stop je met tellen... En dat allemaal op nog geen 5 meter van de waterkant en een paar meter diepte. De dieren zijn zo gefocust op de visresten dat ze de duikers lijken te vergeten en helemaal niet mensenschuw zijn.

Een beetje verder op rif begint het zeegras, daar liggen nog meer schildpadden. Deze dieren liggen te rusten met vermoedelijk een lekker volle maag na dat feestmaal. Als je ze rustig benaderd, kan je heel dicht bij ze komen en langer dan gewoonlijk genieten van hun aanwezigheid. Ze stralen heerlijke rust uit en ze lijken zo volkomen gelukkig en zen.

Jammer genoeg ziet de toekomst van de zeeschildpadden er niet zo rooskleurig uit als het lijkt op Playa Grandi...

Global warming is wereldwijd een enorm probleem, zeker ook voor onze geliefde schildpadden. Want wist je dat de temperatuur in het schildpaddennest een invloed heeft op het geslacht van de borelingen? De perfecte temperatuur is 29 graden, dan heb je evenveel mannetjes als vrouwtjes. Bij 28 graden heb je voornamelijk mannetjes, maar bij 30 graden bijna enkel vrouwtjes. Permanent een paar graadjes warmer door die verdomde global warming kan op lange termijn dus nefast zijn voor de reproductie van zeeschildpadden.

Maar dat is niet het enige! De plastic vervuiling in onze oceanen vormt misschien een nog grotere uitdaging voor deze dieren. Veel schildpadden lusten erg graag kwallen, maar kunnen helaas het verschil niet zien tussen plastic zakjes en hun favoriete maaltijd. Plastic is niet verteerbaar en als hun maag vol plastic rommel zit, slagen ze er niet meer in om hun normale voeding te verteren. Langzaam sterven ze een pijnlijke hongerdood. Erg triest...MAAR! Elk van ons kan helpen om hier iets aan te veranderen!

Er zijn zoveel kleine dingen in ons dagelijkse leven die anders kunnen: Zeg NEE tegen dat plastic rietje in je drankje;  gebruik een herbruikbare brooddoos voor je lunch (je boterhammen zullen er niet minder lekker door worden);neem herbruikbare zakken mee naar de supermarkt en leg die (lokaal geteelde) fruitjes en groentjes eens gewoon zo in je karretje i.p.v. elk apart in een plastic zakje; denk 2 keer na voor je in de wagen stapt voor dat wel erg korte afstandje; carpool eens naar het werk; drink uit een hippe herbruikbare fles; verspil niet nodeloos water en gebruik energie slim. Je spaarrekening zal er trouwens ook beter van worden.

Echt alle kleine beetjes kunnen wereldwijd al een groot verschil maken en kan er voor zorgen dat we nog lang zeeschildpadden kunnen spotten op plekken als Playa Grandi.

Gebruikte uitrusting: Quantum BCD, X-Vision masker, Abyss automaat, de oude getrouwe Avanti Quattro + vinnen.

Written by
Profile Thomas Van Puymbroeck
Date
When 19th November 2018
Where
Location Playa Grandi, Westpunt, Curaçao

Share
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
COMMENTS
The post has no comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Also by Thomas Van Puymbroeck