De zeeleeuwen van false bay

by   Profile Thomas Van Puymbroeck   When 14th June 2019
_5092119
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

False bay is een baai met een lengte van zo'n 48 kilometer in de buurt van kaapstad.


Vele schepen die terugkeerden uit het Verre Oosten, zagen kaap hangklip aan de oostelijke kant van de baai aan als Kaap de Goede Hoop en voeren dus de 'valse baai' binnen. Daarom krijgt Kaap Hangklip vaak de Portugese naam Cabo Falso ('Valse Kaap').


De stromingen van de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan komen hier samen en dit zorgt voor een uniek onderwater leven.


False bay is de thuis van de grote witte haai maar ook van de zuid afrikaanse zeebeer. Zeeberen hebben een dichte vacht en - net als de zeeleeuwen - uitwendige oorschelpen. Dit is een van de verschillen met de gewone zeehond. Deze hebben inwendige oren. Vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes.  De kaapse zeebeer is een van de weinige zeeberen die heel het jar in dezelfde regio blijven. De jongen verblijven in kindercrèches wanneer hun moeder soms dagenlang gaat jagen naar voedsel.


We varen naar een rots, niet ver van de kust waar een grote kolonie zeeberen leeft. Vanop een afstand kun je deze dieren al horen maar vooral ruiken. We trekken snel onze spullen aan want ik kan niet wachten om het water in te gaan.


Duiken met deze dieren is een geweldige ervaring. De jonge zeeberen zijn speels en nieuwsgierig. Vooral de bellen van de duikers vinden ze GEWELDIG. Als ze dichter komen en je maakt een blaffend geluid onderwater komen ze kijken en maken ze ook geluid. Een duiker die cirkeltjes draait kunnen ze ook niet laten liggen, dan beginnen ze samen met hem de gekste dansjes te doen. Een ervaring om nooit te vergeten. Het blijven natuurlijk roofdieren met grote tanden dus altijd de gouden regel van het duiken in je achterhoofd houden, NOOIT wildlife aanraken en leave nothing but bubbles.


Mares Flexa 8.6.5 wetsuit, Essence Liquidskin , Rebel Dry snorkel, Power Plana , Flexa boots, Bolt SLS , Epic ADJ 82X , Thermo Guard

Written by
Profile Thomas Van Puymbroeck
Date
When 14th June 2019
Where
Location Valsbaai, Zuid-Afrika

Share
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
COMMENTS
The post has no comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Also by Thomas Van Puymbroeck