Hitsige Padden

by   Profile Thomas Van Puymbroeck   When 1st April 2019
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De gewone pad, beter bekend als de bruine pad komt het voor in heel Europa. Samen met de bruine kikker is dit een van de meest voorkomende amfibieën.


Bij ons vind je ze in weilanden, bossen, akkers, graslanden en moerassen.  Maar je kan ze zelfs in je tuin tegenkomen.  Er moet enkel stilstaand water in de buurt zijn om hun eieren te kunnen afzetten. Dat kunnen sloten, vijvers, grachten, meren en riviertjes zijn.


Paddenvrouwtjes zijn duidelijk groter dan de mannetjes maar helaas voor de vrouwen ook dikker. Ze worden ongeveer 6 tot 13cm groot en hebben een kort lijf met een grote brede kop. Ze hebben prachtig gekleurde ogen met een oranjerode gloed. Achter de oren zitten de gifklieren, dus het verhaaltje dat je van een pad een prins kan maken door hem te zoenen zou ik echt niet aanraden. De huis van de pad is ruw en droog en zit vol met wratten, vooral op de zijkant.


Overdag leven ze in zelf gegraven holletjes, onder stenen en stronken.  Tijdens de nacht gaan ze op zoek naar voedsel.  Tijdens de winter zoeken ze een plaats die dieper weggestopt is en houden daar hun winterslaap.  Maandenlang wordt er niet gegeten en bewegen ze niet.  Ze kunnen op de bodem van een poel overwinteren, maar ook op het land goed weggestopt tussen bladeren.


De gewone pad leeft van alles wat hij tegenkomt en in zijn bek past.  Dat komt ook omdat ze niet zo goed zien.  Proeven kunnen ze wel en dan zullen ze wel gauw vieze dingen terug uitspuwen.  De padden gebruiken hun tong die kan uitklappen.  Meestal eten ze larven, spinnen, mieren, slakken en regenwormen.  Alles wordt in de nacht gegeten, maar als het regent overdag zul je ze ook wel op stap zien gaan.


Elk jaar voor het paren is een een soort paddentrek. Alle padden gaan dan tegelijk naar het dichtste water.  Zo kunnen ze grote afstanden afleggen omdat ze terug keren naar het water waar zij geboren zijn.  Hierbij trekken ze over drukke wegen zodat velen door auto's worden plat gereden. Mensen helpen de dieren een beetje door ze over de drukke straten te helpen.  De mannetjes klampen zich dan vast aan het vrouwtje wanneer die haar eitjes afzet.  Soms zitten er meerdere mannetjes op een vrouwtje waardoor zij soms verdrinkt.  Het mannetje bevrucht de eitjes in het water en niet in het lichaam van het vrouwtje.  De eitjes worden in grote zwarte snoeren afgezet.  Helemaal anders dan de grote bollen kikkerdril die de bruine kikker afzet in dezelfde periode. Vergis je dus niet tijdens het duiken !


De paringsperiode kan tot 6 dagen duren eer alle eitjes bevrucht zijn. Na het afleggen verlaat het vrouwtje zo snel mogelijk het water. Mannetjes niet, deze blijven in het water tot alle vrouwtjes weg zijn en wagen telkens opnieuw hun kans.


De beste kans om dit prachtig schouwspel mee te maken is begin maart. Als de eerste lentezon begint te schijnen kriebelt het ook bij onze padden.


Mares Flexa 8.6.5 wetsuit, X-Vision Ultra Liquidskin mask, Rebel Dry snorkel, Avanti Quattro + fins, Flexa boots


 

 

Written by
Profile Thomas Van Puymbroeck
Date
When 1st April 2019
Share
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
COMMENTS
The post has no comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Also by Thomas Van Puymbroeck